koolhydraatarme ontbijtkoek

Koolhydraatarme ontbijtkoek recept zonder toegevoegde suikers


Koolhydraatarme ontbijtkoek is een heerlijke optie als je op zoek bent naar een goed vullend ontbijt. Deze verantwoorde ontbijtkoek kan je ook eten als je op zoek bent naar gezonde tussendoortjes met weinig calorieën.

Ik ben echt verzot op ontbijtkoek, voor of tijdens het sporten is het een perfecte bron van energie. Als ik ga suppen heb ik bijvoorbeeld altijd wel een paar plakken bij me. Stand up paddlen is een echte full body workout en hierbij verbruik je zoveel energie dat ontbijtkoek een perfecte voeding is om snel je reserves weer aan te vullen.

Is ontbijtkoek gezond

Maar eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat ik op een gegeven moment steeds vaker en vaker ontbijtkoek ging eten. Ook op momenten dat ik op mijn werk achter de pc zit. Na verloop van tijd ga je dan toch wel merken dat het eten van veel koolhydraten niet de beste voeding is als je die energie niet direct verbrand.

Je lichaam slaat deze extra (en overbodige) koolhydraten dan op in de vorm van lichaamsvet om nog maar te zwijgen over de insuline piek die je alvleesklier dan maar weer op moet vangen om je bloedsuiker waardes weer op acceptabele waardes te krijgen.

Ontbijtkoek is dus niet echt gezonde voeding maar met een actieve (duur) sport levens stijl kunnen die extra koolhydraten niet eens zo heel erg veel kwaad. Maar als je een minder actieve lifestyle hebt (of gewoon af wilt vallen) dan is het belangrijk om je koolhydraten inname drastisch te verminderen.

Als je toch graag ontbijtkoek eet dan kan je deze het beste zelf maken en dan bij voorkeur de koolhydraatarme versie.

 

Is ontbijtkoek tijdens een dieet een goed idee?

Als je met een dieet bezig bent dan wil je over het algemeen zo snel mogelijk resultaat. En of je nou een caloriearm of een koolhydraatarm dieet volgt, ik zou een alternatief zoeken voor de peperkoek die je in de supermarkt kunt kopen.

Door de hoeveelheid suiker in ontbijtkoek wordt afvallen moeilijker als dat nodig zou zijn. je kunt dan veel beter op zoek gaan naar een alternatief. onderstaand alternatief zou dan een goede optie voor je kunnen zijn.

Maar ook als je niet met een dieet bezig bent kan het geen kwaad om wat rustiger aan te doen met koolhydraten. Het is ondertussen wel bekend dat een teveel aan koolhydraten in je voeding niet goed voor je is.

Ben je op zoek naar ontbijtkoek zonder suiker?

In ontbijtkoek zitten een hoop suikers maar er is goed nieuws voor je als je minder suiker wilt eten.

Koolhydraatarme recepten zijn namelijk erg populair en dat komt vooral omdat men tegenwoordig bezig is met verantwoorde en gezonde voeding. Recepten waar je het normale meel vervangt voor amandelmeel (zoals deze koolhydraatarme appeltaart bijvoorbeeld) bezitten veel minder koolhydraten en dus ook veel minder suikers.

Hoeveel calorieën zitten er in ontbijtkoek

In de ontbijtkoek uit de supermarkt zit een bom aan suikers. Per 100 gram ontbijtkoek krijg je bijvoorbeeld al snel 308 gram koolhydraten binnen.

Afhankelijk van wat je doel is is het aan te raden om je dagelijkse koolhydraten inname hierop af te stemmen. Ook al wil je snel en veel afvallen dan nog is het aan te bevelen om in ieder geval niet onder de 50 gram per dag te gaan zitten. Maar alles tussen de 50 en 150 gram per dag zou je moeten helpen om af te vallen.

Ontbijtkoek ingrediënten

 • 200 gram amandelmeel
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • een snufje zout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 5 eieren
 • 2 eetlepels speculaaskruiden (koekkruiden kan je ook gebruiken)
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel appelstroop

Zo maak je zelf een koolhydraatarme ontbijtkoek

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
 2. Vet ondertussen een bakblik in met roomboter
 3. Meng in een beslagkom de honing, roomboter, appelstroop en eieren door elkaar
 4. Meng in een andere kom het amandelmeel, zout, bakpoeder en de speculaaskruiden door elkaar
 5. Voeg het amandelmeel mengsel geleidelijk toe aan aan het mengsel in de beslagkom en mix totdat het een egaal beslag is geworden
 6. Verdeel het beslag geleidelijk over het ingevette bakblik
 7. Zet het bakblik 45 minuten in de oven
 8. Prik met een sateprikker in de ontbijtkoek, als er geen beslag aan blijft kleven is je koek goed en kan je hem uit de oven halen
 9. Laat de ontbijtkoek 5 minuten afkoelen en haal hem uit de bakvorm en plaats hem op een rooster of broodplank
 10. Eet smakelijk en geniet van je koolhydraatarme ontbijtkoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *