Hier staat een plaatje van een koolhydraatarme paasstol

Koolhydraatarme kerststol maken? Gebruik dit gratis recept vandaag nog!


Wil je een koolhydraatarme kerststol maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik heb namelijk een heerlijk recept gevonden en uitgeprobeerd en dat wil ik niet voor je achter houden.

Nou is een kerststol kopen natuurlijk veel makkelijker maar om een koolhydraat arme versie op tafel te zetten kom je er niet als je de eerste de beste stol in je boodschappen wagentje gooit bij de plaatselijke supermarkt.

Dus dan wordt het toch zelf de keuken in duiken en je bakkunsten ten toon spreiden. Maar hoe doe je dat en waar moet je beginnen?

Waarom zou je een koolhydraatarme kerststol willen maken?

koolhydraatarme kerststol maken

Als je direct aan de slag wilt met het bakken van je verantwoorde stol dan kan je direct naar beneden scrollen, daar heb ik mijn favoriete recept staan en deel ik met je hoe je hem het beste zelf kunt maken.

Maar voordat we daaraan gaan beginnen ga ik je eerst wat meer vertellen waarom ik op zoek ben gegaan naar een recpet voor een koolhydraatarme stol.

Of de kerst of de pasen nou voor de deur staat, tijdens beide feesten kan je haast niet om de stollen heen. De kerstdagen zijn nu nog ver weg maar je zult zien dat de supermarkten (en bakkerijen) je zo rond de kerstdagen met heerlijke stollen om de oren slaan.

En om eerlijk te zijn kan je het recept wat ik hier met je deel ook heel goed tijdens de pasen gebruiken.

Heerlijk hoor zo’n lekkere stol en dan het liefst natuurlijk met een hoop amandelspijs. Maar ja, zoals je weet zit amandelspijs boordevol met suiker en alhoewel amandelen goed voor je zijn is amandelspijs veel te zoet en zit het boordevol met koolhydraten.

Kan dat nou niet anders?

Ja, natuurlijk wel!

Je gaat gewoon op zoek naar een versie met minder koolhydraten.

Ja, zo simpel kan het zijn, maar goed dat had je zelf natuurlijk ook allang bedacht maar waar vind je een verantwoord recept dat ook nog eens lekker is? Daar heb ik me dus ook even mee bezig gehouden.

En ik kan je melden dat degene die ik uitgekozen heb niet alleen een suiker arme versie is, maar hij is ook nog eens heel erg lekker.

Koolhydraatarme kerststol ingredienten

  • 400 gram amandelmeel
  • 6 eieren
  • 1 theelepel baking soda
  • 75 gram stevia (of een andere suiker vervanger naar keuze)
  • 90 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel amandelschaafsel

 

Koolhydraatarme kerststol bereidingswijze

via GIPHY

Voordat we beginnen even het volgende:

Let op: de ingredi├źnten hierboven zijn een opsomming voor zowel de spijs als de kerststol zelf.

Zo maak je de spijs:

  1. Om de spijs te maken meng je 35 gram stevia, 150 gram amandelmeel, 1 ei en het sap en de geraspte schil van een halve citroen in een beslagkom.
  2. Vind je de spijs wat te dun naar je zin dan voeg je wat extra amandelmeel toe, als je bang bent dat de spijs te dik wordt begin je met 100 gram amandelmeel en voeg je de rest tijdens het mengen toe tot je de gewenste dikte van het spijs hebt.
  3. Ook het toevoegen van een extra ei is een goede optie om de spijs wat dunner te maken, verder is extra eiwitten aan je voeding toevoegen altijd een goed idee.
  4. Rol de spijs op in huishoudfolie, maak de uiteinden goed vast en leg het in de koelkast om te koelen.

Zo maak je de kerststol:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zwel de rozijnen 10 minuten lang in kokend water, dep ze aansluitend voorzichtig droog.
  3. Doe de baking soda, het citroensap en de rest van het amandelmeel in een beslagkom.
  4. Voeg de overige eieren toe (5 stuks), voeg ook de roomboter en de overige stevia (40 gram) toe.
  5. Meng met een mixer totdat je een mooi egaal beslag hebt.
  6. Voeg aansluitend de droog gedepte rozijnen en de hazelnoten toe.
  7. Mix weer even tot je een mooi egaal beslag hebt waarin de hazelnoten en rozijnen mooi verdeeld in het beslag aanwezig zijn.
  8. Leg een vel bakpapier in een cakevorm, je kunt de vorm ook goed invetten met boter, het werkt allebei maar ik gebruik liever bakpapier.
  9. Schenk nu de helft van het mengsel (je beslag) in de cakevorm en pak de spijs uit en leg dat mooi verdeeld over het beslag heen.
  10. Aansluitend giet je de rest van het beslag over het beslag en de spijs heen.
  11. Als laatste bestrooi je je cakevorm met amandelschaafsel.
  12. Ze je kerststol in de oven en bak hem in 40 minuten af.

Laat je koolhydraatarme kerststol afkoelen, snij hem aan en eet smakelijk!

TIP:

Wil je zo weinig mogelijk koolhydraten in je stol als mogelijk?

Laat dan de rozijnen en de hazelnoten achterwege!

Wil je meer koolhydraatarme recepten?

Ben je op zoek naar nog meer koolhydraatarme recepten? Kijk dan eens naar de afslank receptenbijbel van Oscar Helm.

In zijn kookboek staan meer dan 100 makkelijk te bereiden recepten die perfect passen in een koolhydraatarme lifestyle.

Neem zelf maar eens een kijkje op de website van Oscar waar hij alles verteld over zijn receptenboek en de vele gratis bonussen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *