Groene Smoothies: De Ultieme Gids Voor Beginners!


hier staat een foto van groene smoothies

Of je nu af wilt vallen, gezonder wilt gaan eten of gewoon zin hebt in een gezonde aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon, groene smoothies zijn een goede keuze!

Ze zijn leuk om te maken, smaken heerlijk en door de mix van fruit en groene bladgroente geef je je lichaam in één glas een heel groot gedeelte van de voedingswaarde die het nodig heeft.

Lees deze ultieme gids inclusief gratis recepten en je weet alles wat je moet weten over groene smoothies!

Wat is een groene smoothie precies?

Een groene smoothie is een mix van een vloeistof, fruit en groene blad groente. Dit is overigens de meest basis versie en zoals je zult begrijpen is er een ongeloofelijke variatie te bedenken van vloeistoffen, fruitsoorten en groentes die je kunt gebruiken.

Hoeveel fruit en groente eet jij dagelijks?

Zoals gezegd, er zijn diverse redenen op te noemen om te beginnen met het drinken van groene smoothies maar de meest bekende is toch wel dat mensen af willen vallen en dat willen doen door het drinken van een groene smoothie.

Dat is een goed idee, en je zult merken dat het ook echt werkt.

Een andere reden is vaak dat men zonder smoothies gewoon niet toekomt aan de minimaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit en groente.

Ik kan je namelijk vertellen dat ik vaak de 2 stuks fruit per dag wel haalde voordat ik begon met groene smoothies maar de 200 gram groente per dag, iedere dag, dat haalde ik niet altijd.

Het voedingscentrum beveelt namelijk aan dat je per dag minimaal 2 stuks fruit en 2 ons groente eet.

Nou ben ik niet zo’n voorstander van alles wat ze aanbevelen voor een gezonde levens stijl maar die 2 stuks fruit en 200 gram groente per dag daar kan ik me wel in vinden.

Als jij ook niet dagelijks (iedere dag) deze minimaal aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt dan zou ik je aan willen raden om dat wel te gaan doen, je zal je er veel beter door gaan voelen en minder last hebben van vreetbuien wat weer goed is als je af wilt vallen.

En ik moet je zeggen dat ik geen betere, lekkerdere en makkelijkere manier weet dan dit minimum te halen dan door het drinken van een gezonde groene smoothie.

Wat is een gezonde groene smoothie dan?

Zijn niet alle groene smoothies gezond dan? Nee, helaas niet!

Een smoothie is zo gezond als de ingrediënten die erin zitten en dat is dan ook waar het fout kan gaan.

Als je je smoothie zelf maakt dan weet je precies wat er in zit maar als je ze kant en klaar in een flesje uit de winkel koopt dan weet je vaak niet wat er allemaal inzit.

Ja, het staat dan op het etiket, maar er zijn zoveel manieren om toegevoegde suikers en andere ongezonde toevoegingen te omschrijven dat het niet altijd even eenvoudig is om te ontcijferen wat er nou precies inzit.

De beste optie om een echt gezonde groene smoothie te drinken is dus om ze voortaan gewoon zelf te maken.

Naast dat het goedkoper is als degene uit de winkel vind ik ze ook echt veel lekkerder, waarschijnlijk omdat je zelf echt gezonde ingrediënten gebruikt.

Wat zijn de voordelen van groene smoothies?

Er zijn meerdere (gezondheids) voordelen te bedenken als het om groene smoothies gaat maar dit zijn toch wel de bekendste:

 • Sneller afvallen. Door de slimme mix van fruit en bladgroente wordt de vetverbranding gestimuleerd, waar dat met de bewerkte voeding vol van conserveringsmiddelen, smaak, geur en kleurstoffen juist af wordt geremd.
 • Sneller een verzadigd gevoel. Onder andere doordat je voeding eet waar echte voedingswaarde inzit zit je sneller vol en zal je dus minder behoefte hebben aan meer eten.
 • Geen vreetbuien meer. Door de inname van vooral trage koolhydraten en voedzame vezels in fruit en groente heb je ook geen last meer van vreetbuien.
 • Meer energie. In navolging op bovenstaande punten is het ook zo dat je veel meer energie zult hebben door de dag heen. De snelle koolhydraten waar onze “normale” voeding vol van zit zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel die opgevangen moeten worden door de aanmaak van insuline wat energie vreet.
 • Meer weerstand. In fruit en groente zitten veel anti oxidanten, vitaminen en mineralen die zorgen voor een betere weerstand tegen de griep, virussen en andere ziektes.

Hoe kan je zelf een groene smoothie maken?

Eigenlijk is het zelf maken van een groene smoothie best eenvoudig.

Wat heb je nodig?

Laten we eerst even snel kijken naar wat je nodig hebt om een simpele maar gezonde groene smoothie te maken.

 • Een blender. Een blender is het belangrijkste keuken apparaat dat je nodig hebt. Ik raad je aan om minimaal een blender te kopen van 750 Watt aan vermogen. Hoe meer vermogen hoe beter.

Philips heeft bijvoorbeeld hele goede blenders voor niet teveel geld voor de kwaliteit die geleverd wordt.

Je kunt ook voor goedkopere blenders gaan maar ik zou je dat niet aan willen raden.

Er zijn ook nog de high end blenders van bijvoorbeeld Vitamix die echt super zijn maar wel meer kosten.

 • Een keukenmes. Een scherp keuken mes heb je vast wel in je besteklade liggen dus daar kunnen we kort over zijn. Als je een goed mes hebt waar je fruit en groente mee kunt snijden dan is dat al voldoende.
 • Een snijplank. Als laatste is het belangrijk om een snijplank te hebben maar ook die zal je vast wel in je keuken hebben liggen net als het keuken mes.

Nu dat we dat besproken hebben kunnen we verder met het maken van de smoothie.

#1 Doe de vloeistof in de blenderkan.

Ik begin altijd met de vloeistof, het zal niet echt nodig zijn, maar dit is zoals ik het doe omdat de blender het dan makkelijker heeft als wanneer je met het frtuit en de groente begint.

Kies als vloeistof gewoon leidingwater (dat gebruik ik het meeste) of neem gefilterd water.

Je kunt ook vruchtensap gebruiken (wel zelf maken want de pakken in de winkels zitten vol met ongezonde toevoegingen waar je niet zo makkelijk mee afvalt).

#2 Pak nu het fruit.

Daarna begin ik met het fruit, ik doe vaak maar 1 soort fruit erin, maar als je meerdere soorten wilt gebruiken begin dan met fruit dat je smoothie wat dikker maakt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bananen, Mango’s, Appels of Peren. (Als je ander fruit dat stevig is zoals deze soorten dan kan je die natuurlijk ook gebruiken.

#3 Zet de blender heel even aan.

Voordat ik de groente erbij doe laat ik de blender altijd even heel kort draaien, dan is het fruit al gemend en versneden met de vloeistof en heeft je blender het zo makkelijker als je de groente erbij doet.

Mocht je een high end blender zoals bijvoorbeelde de Vitamix hebben (of een andere blender van minimaal 1000 a 1500 Watt) dan kan je dee stap ook overslaan omdat die krachtigere motoren dat goed aankunnen, maar ik doe het dus altijd op deze manier (ik heb een Philips blender met 750 Watt).

#4 Voeg de groente toe.

Nu kan je de groente toevoegen. Je kunt het beste beginnen met groene bladgroentes die niet al te overheersend aanwezig zijn. Ik raad je aan om te beginnen met Spinazie. Het heeft geen overheersende smaak (hoe beter je blender, hoe beter het vermalen wordt en hoe minder je er dus van ziet of proeft).

Sla soorten als ijsbergsla, veldsla, eikenbladsla of rucola zouden na de spinazie een goede opvolger zijn om daarna verder te gaan met bijvoorbeeld boerenkool (maar die is wel wat meer aanwezig, dus ik zou dat niet gebruiken in je eerste groente smoothies).

#5 Alles blenden.

Nu kan je alles blenden totdat het een mooi en glad resultaat is zonder harde stukjes van het fruit of de groente. (hoe zwaarder de motor van je blender, hoe beter en sneller dat gaat).

#6 Giet het in een glas.

Het is nu alleen nog maar een kwestie van je smoothie in een glas (of beker) te gieten en op te drinken. Heerlijk!

#7 Nog wat extra tips!

 1. Om wat te variëren hier alvast wat meer tips:
 2. Gebruik eens bevroren fruit of groente.
 3. Voeg ijsblokjes toe (je kan ze van water maken maar ook zelf geperst sap is heerlijk)
 4. Gebruik eens een juicer en juice een heerlijk sapje om aan je smoothie toe te voegen.
 5. Voeg wat gezonde vetten toe (Avocado’s bijvoorbeeld).
 6. Extra eiwitten (eiwitpoeder bijvoorbeeld) zorgen voor eiwitten in je smoothie.
 7. Voeg eens extra bladgroentes (of andere groentes zoals komkommer bijvoorbeeld).
 8. Meerdere soorten fruit. (Sinaasappels, bessen, citroen, limoen en aardbeien geven een extra smaakje aan je smoothie).
 9. Superfoods. Voeg eens wat superfoods toe. (Goji bessen, Chia zaadjes of Acai bessen passen goed in een smoothie).

2 Gratis groene smoothie recepten.

Als laatste geef ik je hierbij even 2 groene smoothie recepten met spinazie om zelf ook eens te proberen. Succes!

Banaan Spinazie groene smoothie.

1 Banaan

4 Aardbeien

2 Handen vol spinazie

1 Glas water

Spinazie Mango groene smoothie.

1 Mango

1 hand vol ananas blokjes

1 Glas kokos water

2 Handen vol spinazie

Wil je nog meer groene smoothies proberen?

In dit boek vind je 125 heerlijke groene smoothie recepten!

 


2 thoughts on “Groene Smoothies: De Ultieme Gids Voor Beginners!”

 1. Ik vond de documantaire Fat, sick and nearly dead helemaal te gek. Ik heb gelijk een slowjuicer in huis gehaald.
  En een boek over groene sapjes kan natuurlijk niet ontbreken.
  125 groene smoothies

  1. Hoi Dominique,

   Wat leuk dat je voor een slowjuicer bent gegaan.

   In het boek waar je het over hebt staan vooral smoothies.
   Het verschil tussen smoothies en sappen is dat in een smoothie, in tegenstelling tot sappen, de vezels niet uit de ingrediënten verwijderd worden.
   Vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit (en dus minder snel honger krijgt).

   Op zijn tijd een zelf geperst sapje van verse ingrediënten is natuurlijk prima maar ik maak liever een smoothie!

   Groet,
   Henk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *